Engels | Frans | Italiaans | Spaans

Moderne Vreemde Talen


Didactische aanpak

Wie een vreemde taal studeert, wil in de eerste plaats in staat zijn om vlot te communiceren. Daarom leggen wij in onze taallessen vanaf het begin de klemtoon op de vaardigheden en opteren we voor een kwaliteitsvolle interactieve aanpak.

De thema’s en oefensituaties die aan bod komen, sluiten aan bij de leefwereld en interesses van onze cursisten. We werken hoofdzakelijk met authentiek materiaal en de docent hanteert zelf ook maximaal de doeltaal, waarbij de moeilijkheidsgraad uiteraard is afgestemd op het niveau van de module en de cursisten.

Geen droge spraakkunstlessen dus, maar veel actieve oefeningen in luisteren, lezen, schrijven en (niet in het minst) spreken. Op die manier leer je “al doende” en kan je de taal snel en op een adequate manier gebruiken.


Deze talen kan je bij GO! CVO-IVORAN leren


Ga je graag op vakantie en wil je kunnen praten met de mensen daar? Heb je Engels nodig op het werk? Misschien zoek je veel informatie op het internet of zing je graag mee met Engelstalige liedjes en wil je wel eens weten waarover het gaat? Wij helpen je graag je kennis uit te breiden. Yes, we can!

Elke module gaat door op basis van één dag (voormiddag, namiddag of avond) per week gedurende één jaar. De cursussen Spaans starten in september en eindigen in juni. De cursussen gaan door op volgende locatie: KTA Kapellen.Breng je je vakantie graag door in La Douce France, heb je Franstalige vrienden of werkrelaties of vind je de taal van de liefde gewoon mooi? Wij willen je graag helpen om je Franse kennis (verder) te ontplooien. Samen kiezen we voor het juiste niveau en de geschikte cursus Frans en … partons ensemble!

Elke module gaat door op basis van één dag (voormiddag, namiddag of avond) per week gedurende één jaar. De cursussen Frans starten in september en eindigen in juni. De cursussen gaan door op volgende locaties: KTA Kapellen en Hoogboom.Is Italië je favoriete vakantiebestemming, heb je de taal nodig voor je werk of wil je vlotter communiceren met familie of vrienden? Welke reden je ook hebt om Italiaans te leren, wij spelen graag in op jouw persoonlijke interesses, zodat jij met nog meer passie kan sleutelen aan je Vespa, helemaal ten volle kan meezingen met Eros Ramazzotti of sterker in je Italiaanse schoenen staat bij de lokale wijnboer. Ci vediamo presto, allora?

Elke module gaat door op basis van één dag (voormiddag, namiddag of avond) per week gedurende één jaar. De cursussen Italiaans starten in september en eindigen in juni. De cursussen gaan door op volgende locaties: KTA Kapellen of De Masten Kapellen.¡Hola! Vind jij Spaans ook zo’n prachtige taal? Ga je graag op reis naar Spaanstalige landen of heb je Spaanstalige contacten via je werk, vrienden of familie? Je zal al snel merken dat het een grote troef is als je de taal spreekt, en dan wil je wel wat meer kunnen dan het bestellen van twee pintjes. Of je nu beginner bent of al een goede basis hebt, we willen samen met jou de boeiende wereld van het Spaans ontdekken. ¿Nos vemos?

Elke module gaat door op basis van één dag (voormiddag, namiddag of avond) per week gedurende één jaar. De cursussen Spaans starten in september en eindigen in juni. De cursussen gaan door op volgende locaties: KTA Kapellen, De Masten Kapellen, Hoogboom of Cogelshof Schoten.Organisatie van de taalopleidingen

Het Europees Referentiekader (of kortweg ERK) dat ontwikkeld werd door de Raad van Europa, beschrijft wat je precies moet kunnen in een vreemde taal om aan te tonen dat je deze taal op een bepaald niveau beheerst. Het ERK onderscheidt 6 niveaus van taalbeheersing, van beginner tot bijna moedertaalspreker. De niveaus heten van laag naar hoog: A1 (Breakthrough), A2 (Waystage), B1 (Threshold), B2 (Vantage), C1 (Effectiveness) en C2 (Mastery).

Het ERK wordt in heel Europa gebruikt in het vreemdetalenonderwijs. In Vlaanderen hanteren de Centra voor Volwassenenonderwijs de term richtgraad om de verschillende beheersingsniveaus aan te duiden. Men onderscheidt 4 verschillende richtgraden die op hun beurt verder onderverdeeld worden in modules. De leerplandoelen die gekoppeld zijn aan de verschillende richtgraden/modules, stemmen overeen met de ERK-niveaus A1 t.e.m. C1.

 

ERK-matrix voor zelfbeoordeling.


Inschrijven

Voor schooljaar 2019-2020 kan je vanaf 11 juni 2019 inschrijven. Voor een inschrijving kan je langskomen op het secretariaat in Kapellen tijdens onze openingsuren of je kan jezelf online inschrijven. Je neemt best volgende items mee: je identiteitskaart (of document dat wettig verblijf in België aantoont) en het totaal te betalen bedrag voor de module (liefst met Bancontact).


Niveautesten

Wil je graag een taalcursus volgen, maar weet je niet welk niveau? Neem dan contact op met de coördinator van de taal die je wil volgen.
De data van de niveautesten zijn momenteel nog niet gekend, maar deze zullen zeker georganiseerd worden tijdens de maand juni en augustus.


Kostprijs

Je betaalt per module. De totale kostprijs bestaat uit het inschrijvingsgeld (€ 1,50 per lestijd) en eventueel cursusgeld (boeken, kopieën …). Indien je over een geldig attest beschikt, betaal je een verminderd of zelfs geen inschrijvingsgeld. Meer informatie over deze attesten kan je terugvinden bij vrijstellingen. Wie werkt, kan ook in aanmerking komen voor opleidingscheques. Werkgevers kunnen gebruikmaken van KMO-cheques.

De prijzen van de cursussen staan vermeld op het lessenrooster.


Evaluatie

Via de evaluatie worden je vorderingen in de taal nauwgezet opgevolgd. De evaluatie draagt dus bij tot je leerproces en maakt gerichte feedback mogelijk. Zo weet je altijd goed wat je al kan en wat je concreet kan doen om jezelf te verbeteren. Ons evaluatiesysteem is afgestemd op de leerplandoelen en sluit aan bij wat er in de lessen aan bod komt. Ook als je in een graadklas les volgt, is de evaluatie afgestemd op het niveau waarvoor je bent ingeschreven.

Om een kwaliteitsvolle evaluatie te garanderen, maken wij gebruik van verschillende evaluatievormen op verschillende tijdstippen en dragen wij transparantie naar jou als cursist hoog in het vaandel. Je docent legt je daarom bij de start van de cursus precies uit wat van je verwacht wordt en je krijgt ook systematisch inzage in je resultaten.

Voor de richtgraden 1 & 2 (Breakthrough, Waystage en Threshold) is je eindresultaat een combinatie van gespreide en/of permanente evaluatie (spreken, luisteren, lezen, schrijven) tijdens de lessen en een schriftelijk eindexamen (luisteren, lezen, schrijven). De spreekvaardigheid wordt doorheen de cursus geëvalueerd; er zijn dus geen mondelinge examens.

Voor de richtgraden 3 & 4 (Vantage en Effectiveness) wordt er geen eindexamen meer voorzien. Je wordt uitsluitend beoordeeld via gespreide en/of permanente evaluatie.

Om te slagen moet je minstens 60% behalen op het totaal (gespreide en/of permanente evaluatie + eindexamen indien van toepassing). Als je tussen 50% en 60% behaalt, kan je gedelibereerd worden.

Wanneer je een module succesvol hebt afgerond, ontvang je een deelcertificaat. Na de laatste module van een richtgraad wordt een certificaat uitgereikt.

Meer bijzonderheden over de evaluatie vind je terug in ons Centrumreglement.