ICT | Webdesign | FotografieDe computer is niet meer weg te denken uit onze samenleving: naast de klassieke PC en de laptop, zijn ook de tablet en de smartphone volledig ingeburgerd. Niet alleen de computerapparatuur, maar ook de programma's evolueren snel en er wordt steeds meer gewerkt in de "cloud".

Heb jij weinig of geen computerkennis en wil je toch bijblijven? Schrijf je dan in voor een cursus uit de opleiding "Start to ICT". Deze opstapcursussen richten zich tot beginnende ICT-gebruikers en vormen de basis voor vele vervolgmodules.


Cursusaanbod

AAN DE SLAG MET DE COMPUTER

Ken je nog maar weinig van een computer en vind je het tijd om hier verandering in te brengen? Dan is deze cursus voor absolute beginners precies wat je nodig hebt. Een vakbekwame en uiterst geduldige docent geeft je stap voor stap inzicht in de mogelijkheden van de informatica. Verder leer je de basishandelingen voor het werken met een computer (hanteren van de muis, knippen en plakken, bestanden opslaan en ordenen, ...) en eenvoudige computerproblemen oplossen.

START TO INTERNET

In deze cursus leer je hoe je informatie opzoekt op het internet en hoe je aan de slag gaat met sociale media als Facebook en Twitter. Je maakt kennis met verschillende online diensten en komt te weten hoe je het maximum uit de cloud haalt.


De cursussen uit de opleiding “ICT en administratie” richten zich tot de doorsnee ICT-gebruiker die in functie van het werk, de studies of uit persoonlijke interesse zijn ICT-vaardigheden voor administratieve toepassingen wil versterken.


Cursusaanbod

OFFICE VOOR BEGINNERS

De 'Office 365'-programma’s worden in elke kantooromgeving gebruikt. Met Word kan je teksten schrijven, met Excel berekeningen maken en met PowerPoint gegevens presenteren. In deze cursus maak je kennis met de basis van deze drie programma’s. Je leert hoe je op een efficiënte wijze aantrekkelijke documenten maakt, gegevens tussen de verschillende programma’s uitwisselt en hoe je de documenten kan bewaren in de Cloud, zodat ze beschikbaar zijn via elk apparaat dat met internet verbonden is. Na deze cursus kan je vlot overweg met de belangrijkste Office-programma’s en kan je via de Cloud je documenten opvragen, afdrukken en bewerken.

HANDIG MET CIJFERS IN EXCEL

Met Excel kan je op een vlotte en snelle manier cijfergegevens aanmaken, bewerken en helder presenteren. Het programma bewijs dagdagelijks zijn nut, niet alleen bij het maken van ingewikkelde berekeningen, maar ook voor allerlei administratieve kantoortaken zoals het opstellen van een factuur, een werkrooster of vakantieplanning. Ook thuis of in de hobbyclub haal je voordeel uit Excel, bijvoorbeeld voor het beheer van je budget of het bijhouden van adreslijsten. In deze cursus leer je via praktische en concrete opdrachten, hoe je gegevens invoert in het rekenblad en eenvoudige bewerkingen uitvoert of automatiseert met behulp van de basisfuncties. Tot slot kom je ook te weten hoe je de resultaten mooi presenteert, via opmaak van je tabel of met behulp van een grafiek.


Wil je leren hoe je foto’s of afbeeldingen bewerkt, documenten een gepaste lay-out geeft of creatief omgaat met beeld en geluid? Binnen de opleiding “ICT in een creatieve context” zijn er heel wat mogelijkheden. Van basis tot specialisatie, in functie van je werk of je studie, uit persoonlijke interesse, als aanvulling op de cursussen “Digitale fotografie” of als opstap naar de beroepsopleiding “Webdesigner”, … Bekijk hier ons traject en kies de cursus die het beste bij je past.


Cursusaanbod

START TO MULTIMEDIA (Windows 10)

Deze cursus vormt de opstap naar het eigenlijke creatieve traject. Via een aantal standaardprogramma’s van Windows 10 verwerf je de basisvaardigheden om tekst, foto’s, beeld en geluid te verzamelen en te beheren met het oog op creatieve bewerkingen en producties.

ONTWERP JE ONLINE FOTOBOEK of PHOTOSHOP VOOR FOTOGRAFEN 1

Beide cursussen leren je hoe je op een eenvoudige manier foto’s en afbeeldingen kan bewerken om zo te komen tot een optimaal resultaat. Tweemaal dezelfde insteek, maar de doelgroep tot wie men zich in deze cursussen richt en de concrete leerinhouden, zijn heel verschillend.

ONTWERP JE ONLINE FOTOBOEK

Wil je snel en eenvoudig een online fotoboek aanmaken maar weet je niet goed hoe je dit doet? In deze cursus komen alle stappen aan bod: welke aanbieder en welk albumtype je het beste kiest, hoe je de foto’s oplaadt, vervolgens je eigen album maakt en tot slot de bestelling plaatst. In de cursus worden tevens een aantal basistechnieken van Photoshop geïntegreerd, waardoor je ook leert hoe je een foto kan verbeteren, afbeeldingen samenvoegt of een compositie maakt.

PHOTOSHOP VOOR FOTOGRAFEN 1

Wil je voornamelijk fotografisch werken en je in de eerste plaats concentreren op het verbeteren, restaureren of retoucheren van foto’s? Dan zit je goed in deze cursus, die ook een perfecte aanvulling vormt op onze cursussen Digitale Fotografie. Je maakt kennis met Photoshop en je leert hierbij o.m. werken met aanpassingslagen en laagmaskers. Je creëert fotografische effecten met slimme filters, je doet aan portretbewerking en hanteert retouchetechnieken. Het grafische gedeelte van Photoshop komt hier niet aan bod.

START TOT LAYOUT

Deze cursus richt zich tot wie graag foto’s, teksten en illustraties wil leren combineren tot één grafisch verantwoord geheel. Aan de hand van kleine projecten zoals de lay-out van een wenskaart, flyer, affiche, boekcover of tijdschriftartikel, ga je creatief aan de slag. Je gebruikt Photoshop en Indesign, twee programma’s die elkaar uitstekend aanvullen. Voorkennis van Indesign is niet nodig, een basis van Photoshop is wel aangewezen. Heb je die niet, dan volg je best eerst “Ontwerp je online fotoboek” of “Digitale beeldverwerking 1”. In deze cursus verdiepen we ons voor wat betreft het gedeelte Photoshop o.m. in laagmaskers, geavanceerde laagtechnieken, pengereedschap, animaties en slimme objecten.

LAYOUT ARTISTIEK FOTOBOEK

Wanneer je de basis van Photoshop en Indesign onder de knie hebt, ben je klaar voor een groter project: de opmaak van een eigen fotoboek of tijdschrift. Je verbetert foto’s en/of dia’s via Camera RAW, Nik software … Je ontwerpt creatieve pagina’s en collages die je vervolgens gebruikt als cover of vulling van je boek/magazine. Je beslist zelf over het formaat en de inhoud (vakantieboek, kookboek, speciale gelegenheid …) en je werkt met eigen beeldmateriaal. Je leert hoe een fotoboek online aan te maken maar ook hoe je van A tot Z een eigen boek lay-out in Indesign.

FOTOBOEK PRO

Weet je niet wat aan te vangen met de duizenden foto's op je PC? Presenteer ze in gepersonaliseerde foto-albums en bewaar je herinneringen! In deze cursus leer je een selectie maken van je beste foto's en leer je ze te presenteren in een boeiend fotoboek. Volgende stappen worden grondig onder de loep genomen: foto's verzamelen en organiseren, foto's selecteren en opslaan, scenario plannen, foto's verbeteren en retoucheren, unieke omslagen ontwerpen, stramienpagina's, online fotoboek en tot slot een van a-tot-z eigen ontworpen professioneel fotoboek drukklaar afleveren.

DIGITAAL ILLUSTREREN (ILLUSTRATOR)

Illustrator is, in tegenstelling tot Photoshop, een vectorieel programma: ideaal voor de opmaak van logo’s, icoontjes, illustraties… In deze module leer je de basis van het programma kennen. Je ontwerpt onder andere een eigen logo, icoontjes en emoticons en je zet foto’s om in vectoren. Komen verder aan bod: het werken met kleur, kleurverlopen en het befaamde Pengereedschap. Je oefent dit alles in aan de hand van praktijkgerichte opdrachten. Naast de technische kneepjes van het programma leer je ook hoe je een plan opmaakt om aan een ontwerp te beginnen, hoe je ideeën op papier zet, een voorontwerp uittekent en tot slot je idee drukklaar uitwerkt in vectoren. Er worden technieken aangereikt om “out of the box” te denken en clichés te vermijden. Het eindresultaat is een persoonlijk portfolio, samengesteld uit de eigentijdse ontwerpen die je zelf gemaakt hebt en waarmee je jezelf kan promoten.

PROJECT PHOTOSHOP of PHOTOSHOP VOOR FOTOGRAFEN 2

In deze cursussen verwerf je een waaier aan vaardigheden om met behulp van Photoshop complexe bewerkingen uit te voeren op afbeeldingen en foto’s. Je beseft hier ten volle hoeveel mogelijkheden dit programma heeft. Afhankelijk van je interesse, kies je voor “Project Photoshop” of “Photoshop voor fotografen 2”.

PROJECT PHOTOSHOP

In deze vervolgcursus werk je uitsluitend met eigen fotomateriaal en kies je je eigen thema’s. De belangrijkste basistechnieken van Photoshop worden opnieuw opgerakeld, maar we verdiepen ons ook in moeilijkere technieken die we inoefenen aan de hand van projecten die vaak meerdere lessen duren. Het resultaat zijn originele en creatieve ontwerpen met een erg persoonlijke component.

PHOTOSHOP VOOR FOTOGRAFEN 2

In deze vervolgcursus onderzoeken we de voordelen van RAW-bestanden. Je leert onder andere hoe je beelden kan versterken door aan de slag te gaan met beeldaanpassingen die je zowel lokaal als op de hele afbeelding toepast. Er wordt aandacht besteed aan het ontwikkelen van een vlotte workflow en je verwerft de knowhow om grote hoeveelheden beeldmateriaal op korte tijd te verwerken. Als fotograaf streven we ernaar om de kleuren van onze afbeeldingen volledig te beheersen van opname tot print. Ook hier gaan we uitgebreid op in. Daarnaast gaan we uiteraard ook creatief aan de slag en word je aangemoedigd om een persoonlijke invulling te geven aan de praktische opdrachten.

LIGHTROOM

Met Lightroom kan je als fotograaf niet enkel foto's bewerken, maar ook organiseren. Je kan foto’s importeren, organiseren, bewerken, presenteren, in boekvorm of op het internet. Je kan afbeeldingen zoeken en filteren van trefwoorden, snel een foto per e-mail versturen, ... In Lightroom bewerk je - in tegenstelling tot Photoshop - foto's puur fotografisch op vlak van belichting, witbalans, kleurtoon, termperatuur, bijsnijden, retoucheren, ...  Kortweg zou je kunnen stellen dat je in Lightroom foto's leert organiseren en ontwikkelen/verbeteren zoals in de donkere kamer.

PHOTOSHOP UPGRADE CC2019

Werk je nog in een oudere versie van Photoshop CS6 of ouder? Ondertussen zijn er 2 grote upgrades gebeurd. In deze cursus wordt gewerkt met de nieuwste technieken en verbeteringen uit Photoshop CC2018 en CC2019. Je leert de updates kennen in praktische en actuele opdrachten. Komen o.a. aan bod: kadertools, vullen met behoud van inhoud, history, modus symmetrie, Camera RAW, deelvenster leren, ...

PROJECT LAYOUT

Beschik je over een degelijke kennis van Photoshop en InDesign en heb je nog zin in een extra uitdaging? Kies dan voor deze cursus. Aan de hand van eigenzinnige en persoonlijke opdrachten leer je beide programma’s perfect combineren. Je maakt geavanceerde Photoshop-ontwerpen en werkt overzichtelijke lay-outs uit in InDesign, waardoor je de typografische mogelijkheden van het programma verder onder de knie krijgt. De opdrachten vragen net een tikkeltje meer van je tijd en creativiteit maar leiden steeds tot een indrukwekkend, drukklaar resultaat.


Traject


In de opleiding Webdesign leer je de basisvaardigheden om websites aan te maken. Na de opleiding kan je websites ontwerpen, grafische webtechnieken toepassen, webanimaties maken en interactieve websites bouwen, publiceren en onderhouden.

Webdesigner is een beroepsgerichte en diplomagerichte opleiding, maar de verschillende modules van de opleiding kunnen ook als afzonderlijke cursussen gevolgd worden. Wie een module met succes beëindigt, ontvangt een deelcertificaat. Als je de volledige opleiding van 8 x 60 = 480 lestijden afgerond hebt, ontvang je het certificaat van “Webdesigner”.

Als je deze opleiding combineert met de opleiding Aanvullende Algemene Vorming, kan je je diploma secundair onderwijs behalen.


Cursusaanbod

DIGITALE BEELDVERWERKING 1 (Photoshop en Lightroom)

In deze cursus ga je aan de slag met Photoshop en Lightroom. Photoshop is een grafisch programma dat het mogelijk maakt om via de computer foto's en ander digitaal beeldmateriaal professioneel te bewerken. Lightroom laat je vlot bestanden zoeken, sorteren en organiseren. Het is de digitale versie van de donkere kamer. Van beide toepassingen leer je hier de basisgereedschappen gebruiken, je bewerkt en corrigeert eenvoudige beeldbestanden en je slaat ze op in het juiste bestandsformaat. Zo kom je te weten welke verschillen en gelijkenissen er tussen de programma's zijn en wat je best wanneer gebruikt.

GRAFISCHE VORMGEVING 1 (Illustrator en Photoshop)

In deze cursus ga je verder met Photoshop en krijg je de basis van Illustrator. Je leert dus zowel werken met rasters/pixels (Photoshop) als in vectoren (Illustrator). Hoe is een digitale foto opgebouwd, hoe krijg je een foto digitaal en in welk bestandsformaat moet je hem opslaan? In Photoshop leer je op een eenvoudige manier foto's retoucheren, afbeeldingen samenvoegen, composities maken, werken met kleur, ... In Illustrator leer je de basis van vectorieel tekenen met het vorm- en tekengereedschap. Logo's, wegenplannen, webinterfaces, emoticons, ... zijn maar enkele zaken die je met dit programma kan ontwerpen.

INTERFACEDESIGN

In deze cursus leer je wat er allemaal komt kijken bij het opzetten van een goede webinterface. Hoe maak je de webinterface duidelijk, gebruiksvriendelijk en toegankelijk? Welke kleuren gebruik je? Welke lettertypes zijn geschikt? Welke navigatiesoorten bestaan er en wat zijn de voor- en de nadelen van de verschillende systemen? Naast het theoretische kader, krijg je ook veel praktische tips die je zelf kan toepassen bij het ontwerpen van een eigen interface.

WEBSITEPRODUCTIE 1 (basis)

In deze cursus leer je met behulp van XHTML een eenvoudige website bouwen. Alle stappen die bij het maken van een website van belang zijn, komen aan bod: van conceptontwikkeling, het bepalen van de vormgeving tot aan de realisatie. Er wordt ook aandacht besteed aan het publiceren en onderhouden van de website.

WEBSITEPRODUCTIE 2 (vervolmaking)

In deze cursus leer je met behulp van HTML5 en PHP een complexe en databasegestuurde website maken. Alle stappen die bij het maken van een website van belang zijn, komen aan bod: van conceptontwikkeling, bepalen van de vormgeving tot aan de realisatie. Door het toevoegen van dynamische elementen kom je tot een boeiende en levendige website.  Er wordt tevens aandacht besteed aan het publiceren en onderhouden van de website.

WEBANIMATIE 1 (basis)

In deze cursus krijg je de basisvaardigheden van Adobe Animate CC onder de knie. Je leert leuke cartoonfiguren en knoppen ontwikkelen en je maakt eenvoudige animaties waarmee je een website "in beweging" kan zetten. Je voegt ook interactiviteit  toe door middel van knoppen waarmee je gebruiker de animaties kan starten, stoppen en pauzeren.

WEBANIMATIE 2 (vervolmaking)

In deze cursus leer je hoe door middel van HTML5, CSS3 en JQuery animaties maken die bepaalde onderdelen van de website extra in de kijken kunnen zetten. CSS3-animaties zijn enorm krachtig en kunnen prachtige resultaten opleveren. Je maakt ook gebruik van de canvas-tag in samenwerking met JQuery zodat je door middel van code mooie tekeningen kan maken die je dan ook nog eens met JQuery kan animeren waardoor je een leuke visuele effecten en interactie met je gebruiken kan toevoegen. Een echte aanrader dus!

PROJECT WEBDESIGN

In deze cursus worden de inhouden van de verschillende voorafgaande modules geïntegreerd toegepast in een allesomvattend project. Je stelt een website op maat samen voor een echte klant. Je stelt daarbij een projectplanning op, je volgt deadlines, je kiest de juiste kleuren en technologieën, voorziet de nodige stijlvolle animaties en levert zo een prachtwebsite af die indien de klant zijn goedkeuring geeft ook effectief in gebruik genomen kan worden. Een mooie toevoeging aan je cv!


Wil je méér dan alleen wat kiekjes schieten met je smartphone? Volg dan een of meerdere cursussen uit het traject Fotografie. In de cursus Digitale fotografie 1 (basis) leer je hoe je je digitale reflexcamera optimaal gebruikt. In de vervolgcursus Digitale fotografie 2 (vervolmaking) wordt deze kennis verder verfijnd. Ben je helemaal gebeten door het fotografievirus? Schrijf je dan voor de specialisatiecursus Digitale fotografie 3 optie “Mens & Reportage” of Digitale fotografie 3 optie “Architectuur & Materie”.

Als perfecte aanvulling op ons aanbod Digitale fotografie raden we je ook de cursussen Digitale beeldverwerking 1 (Photohop & Lightroom) en Grafische vormgeving 1 (Photoshop & Illustrator) aan uit het traject Webdesign, evenals de cursussen Photoshop voor fotografen 1 & 2 uit het traject ICT in een creatieve context. Deze cursussen kunnen gelijktijdig met of aansluitend op de cursussen Digitale fotografie gevolgd worden.


Cursusaanbod

DIGITALE FOTOGRAFIE 1 (basis)

Wil je de mogelijkheden van je digitale reflexcamera beter leren kennen? Dan zit je goed in deze basiscursus. De lens, de sluitertijd, het diafragma, de resolutie en de opslagmedia komen hier aan bod. Daarnaast verneem je ook meer over de basisregels van goede fotografie. Welke opstelling kiezen? Hoe vermijd je onscherpe foto’s? Wanneer gebruik je de flits? Ten slotte leer je ook eenvoudige trucs om je foto’s achteraf te verbeteren.

DIGITALE FOTOGRAFIE 2 (vervolmaking)

In deze cursus krijg je je reflexcamera volledig onder de knie. Je vakkennis wordt verder verfijnd, waarbij het creatief omgaan met licht een belangrijke plaats inneemt. Je werkt met gemengd licht en in verschillende lichtsituaties. Je maakt kennis met soorten flitsers, je leert hoe ze werken en hoe je ze instelt. Verder is er aandacht voor de kleurfotografie in al zijn aspecten: er wordt ingegaan op complementaire kleuren, kleureigenschappen en kleurbeheer. Ook de keuze van het objectief en de toepassing ervan in functie van het onderwerp komt hier aan bod.

DIGITALE FOTOGRAFIE 3 (specialisatie, optie mens en reportage)

Leren portretteren op locatie en in studio, dat is het waar het in deze cursus om draait. Je bekwaamt je verder in de soorten lichtbronnen en verlichtingstechnieken die je kan toepassen in een studio en je staat stil bij een aantal modelposes en de compositie van het portret. Ook de inspiratiebronnen en grote namen van de portretgeschiedenis krijgen hun plaats. In het gedeelte “reportage” passeren verschillende reportagevormen de revue en leer je de specifieke criteria en technieken die een bepaalde reportagevorm horen, correct toepassen.

DIGITALE FOTOGRAFIE 3 (specialisatie, optie architectuur en materie)

In deze cursus komen verschillende facetten van de architectuurfotografie aan bod, zoals ligging, functie en vorm van gebouwen. Je bekijkt de ruimtes van binnen en van buiten vanuit een fotografische, praktisch georiënteerde benadering. Je leert kijken naar volumes, lijnen, licht en lichtinval, kleur en kleurentemperatuur en de wisselwerking tussen binnen(licht) en buiten(licht). In het gedeelte “materie” leer je, door gebruik van licht en verlichtingstechnieken, een textuur of materie juist benadrukken, bijvoorbeeld glas.


Coördinator

Wout Schildermans
coordinator.ict@ivoran.be


Lessenrooster

Het lessenrooster voor schooljaar 2019-2020 zal vanaf einde mei beschikbaar zijn op onze website.


Inschrijven

Voor schooljaar 2019-2020 kan je vanaf 11 juni 2019 inschrijven. Voor een inschrijving kan je langskomen op het secretariaat in Kapellen tijdens onze openingsuren of je kan jezelf online inschrijven. Je neemt best volgende items mee: je identiteitskaart (of document dat wettig verblijf in België aantoont) en het totaal te betalen bedrag voor de module (liefst met Bancontact).


Infomoment 2019-2020

De datum van het infomoment is nog niet gekend, maar dit zal zeker doorgaan tijdens de maand juni en augustus.


Kostprijs

Je betaalt per module. De totale kostprijs bestaat uit het inschrijvingsgeld (€ 1,50 per lestijd) en eventueel cursusgeld (boeken, kopieën, …). Indien je over een geldig attest beschikt, betaal je een verminderd of zelfs geen inschrijvingsgeld. Meer informatie over deze attesten kan je terugvinden bij vrijstellingen. Wie werkt, kan ook in aanmerking komen voor opleidingscheques. Werkgevers kunnen gebruikmaken van KMO-cheques.

De prijzen van de cursussen staan vermeld op het lessenrooster.


Evaluatie

Je moet minstens 60% behalen op het totaal van de permanente en/of gespreide evaluatie. Meer bijzonderheden over de evaluatie vind je terug in het centrumreglement.